Tips: hoe om te gaan met hooggevoeligheid?

Tips van Elaine Aron

  • Accepteer dat je anders bent. Zelfkennis is de sleutel tot succes. Onderken en accepteer daarom dat  je gevoelig bent. Elaine Aron raadt HSP’ers aan hun levensverhaal in een nieuw kader te plaatsen. Als je eenmaal beseft dat je zeer gevoelig bent, kun je ook begrijpen waarom je je op sommige momenten in jouw leven zo onbegrepen voelde.
  • Blijf jezelf. Verschillen tussen mensen maken de wereld interessant. Continu proberen te voldoen aan andermans verwachtingen (of aan dat wat je dénkt dat anderen van je verwachten) maakt je niet tot een leuker mens. Integendeel: je wordt moe en verkrampt en je hebt uiteindelijk geen energie meer voor datgene waar je wél goed in bent.
  • Vermijd te veel prikkels. Even de ogen sluiten, pauzeren of een stukje wandelen helpt als het je allemaal te veel wordt. Zorg voor een ontspannen houding, neem een adempauze en concentreer je daarbij een tijdje op je ademhaling en beweeg regelmatig. Meditatie en voldoende rust zijn onontbeerlijk voor vrijwel alle hooggevoelige personen, evenals het luisteren naar rustige muziek, zegt Aron.
  • Kies de juiste baan. Uit het onderzoek van Aron blijkt dat HSP’ers meer moeite hebben met nachtdiensten, onregelmatige werktijden en lange werkdagen. Probeer duidelijke afspraken te maken met jouw werkgever over een rustige werkplek en aangepaste werktijden. Bewaak je prikkelingsniveau, dan voorkom je een burn-out.
  • Bespreek je gevoeligheid met jouw partner. Hooggevoelige personen worden volgens Aron snel verliefd, maar lopen het risico zich in de ander te verliezen; daar moeten zij dus voor waken. Veel HSP’ers hebben bovendien een grotere behoefte aan afzondering, waardoor hun partners zich afgewezen kunnen voelen. Duidelijk uitleggen waarom je even alleen wilt zijn, kan al veel misverstanden voorkomen. Ga conflicten niet koste wat kost uit de weg uit angst voor overprikkeling. En wees geduldig met de ander: voorkom dat je te snel en geprikkeld reageert.

Inspiratie:
‘Je hoeft niet persé het tempo op te voeren om meer uit je leven te halen’.

Stille momenten hebben een belangrijk doel: tot jezelf komen en in contact staan met het grote geheel.  Het is confronterend om bij jezelf stil te gaan staan. Doordat je gaat ontspannen merk je hoe gespannen je bent. Deze spanning is de voornaamste reden om maar door te hollen. Je hoeft niet te voelen wat je bewust of onbewust aan onverwerkte ervaringen bij je draagt.

Waarom loslaten en jezelf rust gunnen?

Leren loslaten, helpt stress tegen te gaan. Je probeert dan namelijk geen controle meer uit te oefenen. Je accepteert dingen veel meer zoals ze zijn. En het fijne is: daar heb je profijt van. Je voelt je beter, blijer en gelukkiger.
Wanneer je niet genoeg persoonlijke tijd aan jezelf besteed, zul je je na een tijdje uitgeput voelen en misschien niet weten waarom je je zo voelt. Perioden van niet-handelen en volledig tot rust komen kunnen er voor zorgen dat je opbloeit als nooit te voren;  ze zijn vaak heilzamer dan welke inspanning dan ook.

Leren loslaten en zelf rust nemen

De touwtjes uit handen
Loslaten” betekent dat je je zorgen, angsten en stress van je afglijdenZA104027020.jpg. Ha, klinkt heerlijk, maar ook…, moeilijk. Gewoon loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan.
Sta daarom eens stil bij de momenten in je leven dat alles op zijn pootjes terechtkwam, zonder dat je daar zelf de hand in had. Vertrouw erop dat het ook nu weer goed komt. Als dat gebeurt, krijg je er vertrouwen in dat het ook de volgende keer wel weer vanzelf goed zal gaan. En zo leer je steeds beter los te laten.