Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is geen ziekte
Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar het is een karaktereigenschap, waarmee je geboren bent. Je bent gevoeliger dan andere mensen. Gevoeliger voor de wereld om je heen. Voor stemmingen, voor licht, geluid, smaken. Dat kan heel prachtig zijn, maar vaak komt de wereld hard binnen. Hoogsensitieve of hooggevoelige mensen trekken zich daarom vaak terug in hun eigen wereld.  Het is niet zo dat hoogsensitiviteit iets volkomen nieuws is. We hebben het alleen vaak anders benoemd. Vroeger werd je erg verlegen genoemd, angstig zelfs misschien.

Ben jij ook hooggevoelig of (over)gevoelig?  Klik hier voor de uitgebreide vragenlijst.

  • Van de totale wereldbevolking is ongeveer 20% van de mensen hooggevoelig: dat is 1 op de 5.
  • Hooggevoeligheid is er in allerhande gradaties. Mensen die er niets of nauwelijks iets van merken, mensen bij wie het zwaar op het bestaan drukt en alles daartussenin.
  • Vroeger viel het minder op dat er hooggevoelige mensen waren, omdat de leefstijl nog veel rustiger was.
  • Nu zijn er zoveel meer prikkels te verwerken van het verkeer, snelle veranderingen, harde geluiden, t.v. , computer, games, mobiele telefoons en Ipads….we raken meer en meer overweldigd van al deze prikkels en raken (over)vermoeid.
  • Onze hersenen herstellen zich onvoldoende hiervan. Hierdoor stapelen we (onbewust) stress op, die zich uiten in allerlei klachten.

Welke signalen en problemen? Lees meer…..

Kenmerken
Hooggevoelige personen zijn talentvolle personen en ze merken meer subtiele signalen op uit de omgeving. Dit kan in vele situaties goed van pas komen. Hooggevoelige personen hebben een zenuwstelsel dat uitgesproken gevoelig is voor stimulansen en prikkels. Dankzij hun speciale zenuwstelsel zijn hooggevoelige personen in staat om informatie op een dieper niveau te verwerken. Het lichaam heeft daardoor meer energie nodig om dit te verwerken. Dit gebeurt vaak zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Ze zijn oplettend en zijn gevoelig voor spanningen in de omgevingen en voelen stemmingen van andere personen haarfijn aan. Hooggevoelige personen trekken zich vaak terug bij sociale gelegenheden. Ze doen dingen graag in hun eigen tempo, houden er niet van om in de belangstelling te staan. Zij voelen zich echter vaak niet begrepen door hun omgeving.

Rijk en diep innerlijk leven
Hoogsensitief ben je vanaf geboorte. Het is aangeboren. Je komt er dus ook niet van af. Je kunt er wel mee leren leven. Sterker nog, ik denk dat je een rijk en diep innerlijk leven zult combineren met een aangeboren talent de wereld ongefilterd binnen te laten komen én het vermogen de volume knoppen soms wat zachter te zetten.

Problematiek
In onze cultuur worden mensen aangemoedigd mee te lopen in de snelle pas van de maatschappij. Mensen met een gevoelig karakter geven de voorkeur aan een rustige omgeving om in te wonen en te werken. Het lichaam van hooggevoelige personen heeft meer energie en tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Daardoor lopen zij het risico eerder oververmoeid of burn-out te raken dan anderen. Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op uw loopbaan, uw persoonlijke leven en intieme relaties.

Het intense leven
Waarschijnlijk vallen de voordelen van hooggevoeligheid je niet meer echt op en voel je alleen de last van alles dat op je af komt. Daarom noem ik ze nog even: je pikt een stemming snel op, je kunt mensen beter ‘lezen’ dan anderen, je begrijpt anderen sneller en beter. De intensiteit van dingen geldt natuurlijk evengoed voor leuke en mooie als voor vervelende of verstorende dingen. Je geniet dus ook meer!

Ik help je weer genieten in de wereld
Zoals gezegd, hoogsensitiviteit neem je niet weg. Ik kan je helpen ten volle te genieten van je talent zonder dat je je hoeft af te sluiten van de wereld. Samen werken we aan hoe je signalen in je lichaam kunt lezen, hoe je weerbaarheid inbouwt in je gevoeligheid en hoe je slim gebruik maakt van jouw intuïtie.

Zie je, met jouw hoogsensitieve eigenschap heb je een ander kader nodig om in te leven. De wereld is nu eenmaal niet ingericht op hoogsensitieve mensen daarom heb je het ook nooit geleerd en zul je dat zelf moeten doen. Je zult al snel in de behandeling merken hoe makkelijk dat eigenlijk is.

Contact
Je hebt klachten waarvan je vermoed dat ze met hoogsensitiviteit samenhangen – het beste dat je kunt doen is het met een specialist overleggen, dat kan bij mij bijvoorbeeld. Ook voor vragen over hoogsensitiviteit, bijvoorbeeld bij je kinderen, kun je altijd bij met terecht. Bel of mail me even, ik reageer altijd binnen een dag.