Hooggevoeligheid en identiteit

Hooggevoeligheid en identiteit

Wat is nu eigenlijk hoogsensitiviteit? Wat is hooggevoeligheid?

En het komt nog steeds voor dat het op veel plekken in Nederland niet wordt begrepen of erkend. Veel psychologen/psychotherapeuten in het reguliere hulpverleningscircuit willen er (nog) niet aan, en zijn vaak geneigd om HSP (hoogsensitief persoon) te laten vallen onder een van de andere “etiketten” die er de laatste tien of twintig jaren zijn bijgekomen. En dat is wel het slechtste wat jou als HSP kan overkomen.

Echter, juist door je hooggevoeligheid heb je al vanaf je jongste jaren de aangeboren neiging om erg sterk te reageren op je omgeving en intens (aan)  te voelen. Dat betekent dat bepaalde problemen in je jeugd vele malen harder bij je zijn binnengekomen, dan wanneer je minder ‘sensitief’ zou zijn geweest. Het komt ook nogal eens voor dat je als kind degene bent, die zijn of haar ouders zo goed aanvoelt, waardoor je (deels) voor je ouders bent gaan zorgen in plaats van andersom.

Het is dan ook belangrijk te onderscheiden welke blokkades er in je leven door bepaalde situaties of context zijn ontstaan en welke invloed je hooggevoeligheid daar op heeft gehad, welke rol deze eigenschap daarbij heeft gespeeld.

Hooggevoeligheid leidt in de meeste gevallen tot problemen bij de beeldvorming over je eigen identiteit (wie ben ik en wat wil ik in mijn leven) en tot gespannen loyaliteitsvraagstukken (aan wie ben ik trouw, aan mezelf of aan de ander?). Tenzij je op een goede manier bent teruggespiegeld door je opvoeders.

Nu is het zo dat zelfs wanneer je ouders in alles hebben laten merken dat ze van je hielden, jou erkenden in wie je was, het ook voor deze ouders erg lastig blijft om jou te bevestigen in je bijzondere kwaliteiten. Je hoogsensitiviteit maakt dat je anders bent dan de meeste anderen. Ook heeft hooggevoeligheid bij iedereen een eigen ‘kleur’. Ieder mens, iedere HSP is ook weer uniek.

Voordat je er aan toe komt om echt kleur te bekennen aan jezelf, ben je soms een half leven bezig geweest met jezelf aan te passen aan…tja aan wat eigenlijk? Ook dat is voor iedere HSP weer anders.

Dit grondig uitzoeken met jou uitzoeken, begrijpen wat jij nodig hebt om jezelf te vinden en te zijn en vervolgens dan te vertalen naar hele concrete handvatten is een van de doelstellingen van mijn gestalttherapiepraktijk Twente.

Ik geloof dat je alles al in je hebt om te veranderen

Ik geloof dat je een keuze hebt

Ik geloof in jou

En het mooiste dat je kunt worden is jezelf!