Dichterbij jezelf

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Soms gedragen we ons op manieren die helemaal niet passen bij wie we echt zijn. Deze acht gewoontes helpen je dicht bij jezelf te blijven en jezelf niet te verliezen in het dagelijks leven.

In de buurt van jezelf blijven

Soms voel je hoe je gedrag niet aansluit bij wie je werkelijk bent. Door een samenloop van omstandigheden ben je bijvoorbeeld de hele middag negatief, terwijl je weet dat dit helemaal niet bij je past. Normaal ben je vrolijk en positief, maar je bent even niet jezelf en gedraagt je op een manier die eigenlijk niet bij je past.Je bent gemeen geweest tegen iemand, en je voelt achteraf dat dit niet aansluit bij hoe jij wilt zijn. Je laat je meesleuren in een enorme ‘spending spree’ en je voelt dat je geen haartje gelukkiger bent geworden. Je hebt op een feestje het hoogste woord gevoerd om een gevoel van goedkeuring te krijgen, terwijl je weet dat je juist het tegenovergestelde hebt bereikt.

Hoe dichter we bij onszelf blijven, des te gelukkiger we ons voelen. Hoe verder we ons laten meeslepen met dingen die we diep van binnen niet belangrijk vinden, des te minder gelukkig we ons voelen. De onderstaande tips helpen je dicht bij jezelf te blijven!

1. Durf tevreden te zijn
Het is verleidelijk om alsmaar meer te willen, om meer te hebben. Het is makkelijk om steeds weer te verlangen naar iets nieuws, iets beters, iets duurders. Maar juist een gevoel van tevredenheid geeft je voldoening, en houdt je dicht bij jezelf. Want wanneer je tevreden bent, voel je eigenlijk dat je leven prima is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent, en je leven is goed zoals het is. Probeer daarom vaker tevreden te zijn met wat je hebt en wie je bent.

2. Probeer niet te oordelen
Wanneer je anderen veroordeelt, dan veroordeel je eigenlijk een stukje van jezelf. Vaak veroordelen we namelijk in anderen die eigenschappen die we in onszelf zo haten. Eigenschappen die ons maken wie we zijn. Besef dat je een ander niet kunt veroordelen, omdat je nooit het hele verhaal kent. Maak je niet druk, probeer niet overal iets van te vinden. Laat dingen meer zijn zoals ze zijn, en betrek niet alles op jezelf. Jij bent jij, die ander is gewoon die ander.

3. Stop met vragen om goedkeuring
Ieder mens wil graag goedkeuring ontvangen. Goedkeuring geeft je een gevoel van geliefd zijn, het gevoel dat je erbij hoort en dat je ertoe doet. Hoe onzekerder je jezelf voelt, des te meer goedkeuring je van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Maar deze hunkering naar goedkeuring kan je ook uit de tent lokken, het kan ervoor zorgen dat je je anders voor gaat doen dan wie je werkelijk bent, zodat mensen je maar leuk gaan vinden. Blijf bij jezelf, geef jezelf goedkeuring. Je bent goed zoals je bent, en dat hoeft niet door anderen constant bevestigd te worden.

4. Voel je dankbaar
Dankbaarheid is een emotie die je in staat stelt om je snel los te maken van de dagelijkse sleur. Het brengt je dichter bij de realiteit, het helpt je het leven te waarderen. Door je regelmatig dankbaar te voelen kom je dichter bij wie je bent, want door intens van je leven te genieten verdwijnt de neiging om jezelf te bewijzen, je anders voor te doen en te vragen om goedkeuring. Voel je dankbaar en gelukkig, waardeer je eigenschappen en je unieke karakter. Wees dankbaar voor wie je bent en merk hoe makkelijk je bij jezelf kunt blijven.

5. Wees flexibel
Wat je doet en wie je bent zijn twee verschillende dingen. Als je dicht bij jezelf wilt blijven, dan hoeft dat niet te betekenen dat je altijd principieel hoeft te zijn. Wees flexibel. Gedraag je niet als een boorplatform, maar als een schip. Laat je rustig meedeinen op de golven, de ups en downs van je leven. Het is namelijk heel goed mogelijk om jezelf te blijven in woelige tijden. Sterker nog, hoe dichter je bij jezelf blijft, des te makkelijker je over je tegenslagen heen komt.

6. Open je hart
Pas als je echt van jezelf houdt, kun je echt van anderen houden. Als je dicht bij jezelf bent dan houd je van jezelf en kun je je hart openstellen voor anderen, zowel vreemden als bekenden. Geef je liefde niet weg, maar laat liefde door jou heen stromen. Open je hart voor alle mensen, durf liefde te ontvangen en durf het te delen.

7. Accepteer en laat los
Alles wat er in het verleden is fout gegaan is niet meer terug te draaien. Het verleden kun je niet veranderen, het heden kun je ook niet veranderen. Het enige waar je invloed op hebt, is de toekomst. Dus accepteer je verleden. Alles wat er is gebeurd is onderdeel van wie jij bent geweest, accepteer het en laat het los. Bepaal nu wie jij in de toekomst wilt zijn.

8. Go with the flow
Leef niet in je hoofd, maar leef in het moment. Als je dicht bij jezelf wilt blijven dan kun je dat letterlijk doen door je aandacht in het hier en nu te brengen. Het hier en nu is namelijk de enige plek waar jij je op dit moment bevindt. Blijf niet eindeloos rondjes draaien in je hoofd, laat je gedachten niet op hol slaan. Leef nu. Gebruik je zintuigen, voel je ademhaling, de warmte van de zon. Laat het leven een beetje over je heen komen, volg je gevoel en maak je niet te druk om de toekomst. Go with the flow, en voel hoe licht en gelukkig je je kunt voelen. Je bent een geweldig mens, dus blijf dicht bij wie je bent. Dat maakt je leven makkelijker en gelukkiger.

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.